maanantai 18. tammikuuta 2016

Tähtikirkas yö

Kuva

Postimpressionismi

Teoksen nimi on Tähtikirkas yö, ja sen on maalannut Vincent Van Gogh ( 1853-1890) vuonna 1889. Tähtikirkas yö perustuu maisemaan, jonka Vincent näki mielisairaalan ikkunasta Saint-Remyssä, jossa hän oli mm. skitsofrenian ja itsetuhoisuuden takia. 
Postimpressionismi kukoisti 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Se otti paikkansa heti impressionimin jälkeen. Postimpressionistiset maalaukset verrattuina impressionistisiin maalauksiin ovat tunteikkaampia ja vähemmän arkipäiväisiä. Postimpressionismin tunnetuin yksityiskohta on pisteillä ja viivoilla maalaaminen. Postimpressionismin aikana koko tausta oli aina täytetty maalilla, tyhjiä kohtia ei ollut. 
Tähtikirkkaan yön tyylisuunta näkyykin parhaiten juuri erikoisena siveltimen käyttönä, joka jättää maalaukseen näkyviin siveltimen jäljet, sekä kirkkaiden ja puhtaiden värien käytössä. Teos kuvastaa aikaansa ennen kaikkea arkkitehtuurin kautta. 
Postimpressionismi oli hyvin hajanainen tyylisuuntaus, monista sen ajan maalauksista löytyy viitteitä muistakin tyylisuunnista kuten kubismista. Yleensä teoksen tunnistaa parhaiten postimpressionismiksi juuri puhtaiden värien ja pisteillä/viivoilla maalaamisesta. 
Vincent Van Gogh oli yksi postimpressionismin tunnetuimmista taiteilijoista. Hänen töitään ei arvostettu Vincentin elinaikana, tänä päivänä hänen töitään myydä ennätyshinnoin ja hänen näyttelynsä ovat todella suosittuja.  Hän oli itseoppinut taiteilija, joka teki uransa aikana 900 maalausta ja 1100 piirrosta. Hän oli kotoisin Hollannista, mutta maalasi osan tuotannostaan valon takia Ranskan Provencessa, missä hän asui  Arlesissa, Saint-Remyn naapurikaupungissa. 

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kaikki olennainen tieto tiivistetty. Todella monipuolinen ja selittävä essee, joka vastaa tehtävänannon kaikkiin kysymyksiin hyvin.

    VastaaPoista