sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Myronin kiekonheittäjä










Veistos edustaa antiikin Kreikan klassista tyyliä. Klassinen kausi, jota on pidetty kreikkalaisen kulttuurin kultakautena, sijoittuu vuosiin 480-330eKr. Klassisella kaudella Kreikan kuvataiteet kukoistivat. Tämän kuuluisan kiekonheittäjä veistoksen on tehnyt Myron noin vuonna 440eKr. Myron oli kuuluisa kreikkalainen kuvanveistäjä, joka eli Ateenassa vuosina 480-440eKr. Kuvassa oleva veistos on Roomalainen pronssikopio Myronin kiekonheittäjästä.
    Myronin kiekonheittäjä on hyvä esimerkki Kreikan klassisesta taiteesta. Kreikkalaiset hallitsivat kuvanveiston. Yleensä veistoksissa kuvataan nuorta, urheilevaa miestä, jonka lihakset on kuvattu hyvin yksityiskohtaisesti. Lähes jokainen nuori kreikkalaismies harrasti urheilua. Kreikassa pienet kaupunkivaltiot tarvitsivat hyvää puolustusta, joten miehiltä vaadittiin hyvää fyysistä kuntoa sitä varten.
      Klassisella kaudella urheilijoita kuvaavat teokset yleistyivät. Klassisen kauden kreikkalaiset ihannoivat urheilullista vartaloa. Kreikkalaiset ajattelivat, että jumalat suosivat ihmistä, jolla on kiinteä, sopusuhtainen ja lihaksikas vartalo. Klassisen kauden taideteoksille myös yksi tyypillinen piirre on pitää painoa toisella jalalla. Kuvanveistäjät pyrkivät teoksissaan harmoniaan eli tasapainoon tarkkojen mittasuhteiden avulla.
       Teos kuvaa hyvin klassisen kauden kreikkalaisia. Kreikkalaisille urheilu oli tärkeää ja urheilullista vartaloa ihannoitiin. Urheilutapahtumat lisäsivät kreikkalaisten yhteenkuuluvuutta. Esimerkiksi tunnetuimmassa yleiskreikkalaisessa kulttuuripaikassa, Olympiassa järjestettiin joka neljäs vuosi juhlat Zeus jumalan kunniaksi. Olympian kisat olivat tärkeitä myös sen takia, että sen aikainen Kreikan ajanlasku perustui olympiadeihin. Kisojen välinen neljän vuoden aika oli yksi olympiadi.
     Klassisella kaudella, eli vuosina 480-330eKr. Ateena oli taiteessa johtava kaupunkivaltio. Silloin Kreikassa työskentelivät Kreikan kuuluisimmat arkkitehdit ja kuvanveistäjät. Myronin kiekonheittäjä on yksi klassisen kauden mestariteoksista.
         
  








13 kommenttia: