sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Muiston pysyvyys (La persistència de la memòria)



 Valitsemani teos; "muiston pysyvyys" edustaa surrealismin tyylisuuntaa. Sen on maalannut espanjalainen taidemaalari Salvador Dalí, joka tunnetaan myös valokuvista ja elokuvistaan. Tämä öljyvärimaalaus on tehty vuonna 1931 ja sitä pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä maalauksista. 

Nimensä mukaisesti surrealismi tarkoittaa ylirealismia. Se kuitenkin kuvaa todellisuutta, mutta omin keinoin. Surrealistisia maalauksia on kahdenlaisia. Toinen niistä on usein käsin maalattuja uniesineitä, kuten tässä maalauksessa on tehty. Sitä kutsutaan Salvador Dalín luonnehdinnaksi. Surrealistien keskeisenä pyrkimyksenä oli tuoda ihmisen tiedostamaton ja alitajunta esiin. He etsivät tietä sattumien ja unien hallitsemaan ylitodelliseen, jota ei surrealistien mukaan voi saavuttaa loogisen ajattelun, vaan tiedottoman mielen oivalluksien avulla. 

Ominaista tyylisuunnalle on unenomaiset ja maagis-mystiset sommitelmat, jotka koostuvat todellisuusilmiöistä ja symboleista. Oudot tila- sekä aikasuhteet ovat myös tyypillisiä. Surrealismin taiteessa ei esiinny mitään yhteistä aihepiiriä. Se on ajan myötä vaihdellut ihmisen mielestä, unista ja haluista, poliittisiin ja eettisiin epäkohtiin. Maalauksen nimi "Muiston pysyvyys" tulee siitä, että ainoat pysyvät asiat Dalin teoksessa ovat taustalla kohoavat rantakalliot.  Ihmisen luomat asiat, kuten kuvan taskukellot, ovat katoavaisia. Voi myös ajatella, että kellot kuvaavat sitä kuinka merkityksetöntä ajan mittaaminen teknisesti on näiden kallioiden ikuisuuden rinnalla. 

Surrealismi vaikutti maailmansotien aikana taiteeseen ja kirjallisuuteen, se kehittyi 1916-1923- lukujen dadaismista. Teoksen unenomaiset, valuvat kellot ovat surrealistisen taiteen piirteitä, mikä osoittaa, että se sijoittuu 1924-luvun jälkeiselle ajalle, jolloin syntyi surrealistinen liike.  Tämä tyylisuunta on tietoisesti luotu, joten ei voida sanoa, että se on päällimiltään syntynyt oman aikansa tapahtumien seurauksena tai vaikutuksesta. Surrealismi vierasti oman aikansa porvarillisuutta ja perinteisiä arvoja. Maailmansotien välisenä aikana, jolloin "muiston pysyvyys" on maalattu, surrealismi vaikutti vielä useita vuosikymmeniä Euroopan ja Yhdysvaltojen taiteessa. Surrealismin on nähty syntyneen vastalauseena rationalistisille taiteen muodoille.


1 kommentti:

  1. Teksti kertoo hyvin ja ytimekkäästi surrealismin synnystä ja siitä, miten teos liittyy tyylisuuntaan. Kirjoitus on esseemäinen muttei kuitenkaan liian tylsä tai jaaritteleva.

    VastaaPoista