lauantai 16. tammikuuta 2016

Kuoleva orja



Taideteos "kuoleva orja" on Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (s. 6.3.1475- k. 18.2.1564) veistos on renessanssin ajalta ja tarkoittaa uudelleen syntymistä. Veistos on tehty täysrenessanssin ajalta vuonna 1513 ja on tehty veistetty marmorista. Hän teki omaperäisiä veistoksia, joilla hän erottui muista taiteilijoista ja siten irtautui varhaisrenessanssin aikana tulleista normeita.
   Renessanssin piirteitä taideteoksessa on alastomuus, joka on yksi yleisimmistä piirteistä. Toinen havaittava piirre teoksessa on kontraposto eli veistos on veistetty sillä tavalla, että toisella jalalla on vartalon paino. Kontraposto siis on sommitelutapa, jota käytettiin kyseisenä aikana.
   Kontraposto ja alastomuus viittaavat suoraan täysrenessanssin ajalle jolloin normeista ei pidetty yhtälailla kiinni kun varhaisrenessanssilla. Samalla alastomuus viittaa antiikin Kreikan aikaan, jolloin alastomuutta pidettin tärkeänä. Alastomuutta alettiin korostamaan Renessanssin ajalla.

1 kommentti:

  1. Tekstissä oli esitetty tarpeelliset asiat, vaikkakin hieman epäselvästi (alussa). Tekstissä on kuitenkin mainittu aikakausi/ajankohta, sen ajan tyylipiirteet ja selitetty käsite. 8/10

    VastaaPoista