maanantai 18. tammikuuta 2016

Capitolinuksen susi





Capitoluksen susi on roomalaisten mytologiaa kuvaava pronssiveistos. Siinä esiintyvät Rooman perustajat Romulus ja Remus, sekä heidät kasvattanut susi. Veistoksen tekijää ei tiedetä.

Capitolinuksen susi edustaa monia tyylisuuntia, minkä voi huomata veistotyylin muuttumisessa suden ja ihmisten välillä. Susi on veistetty Etruskien toimesta ja sen piirteet viittaavat arkaaisen kauden tuotokseen, mutta se on veistetty Etruskien klassisen kauden aikana. Arvellaan, että Romulus ja Remus on lisätty veistokseen Keskiaikana. Tyylisuunnalle tyypillisiä piirteitä tässä veistoksessa ovat muun muassa suden jäykkä asento ja muutenkin yleinen ilmeettömyys. Romulus ja Remus ovat taas ilmeikkäitä ja liikkeessä monimuotoisemmissa asennoissa.

Teos on helppo ajoittaa n. 500-luvulle eaa, koska silloin pronssipatsaat olivat yleisiä ja Etruskien metallin tuotanto oli huipussaan.

2 kommenttia:

  1. Ytimekäs teksti, jossa tulivat mielestäni tärkeimmät jutut veistoksen tyylistä esiin. Se, että Romulus ja Remuus on lisätty veistokseen luultavasti myöhemmin on hauska fakta, jota en tiennytkään! Hyvä ja selkeä teksti!

    VastaaPoista
  2. Ytimekäs, mutta hyvin selkeä ja helppo luettava. Tärkeimmät asiat tulevat esille, mutta hieman laajemmin olisi mahdollisesti voinut kirjoittaa.

    VastaaPoista