keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Samothraken Nike




Samothraken Nike edustaa hellenistä taidetta. Patsas löydettiin vuonna 1863 Samothraken saarelta.  Teoksen tekijää ei tiedetä. Teos kuitenkin tunnistettiin esittävän Nikeä eli voiton jumalatarta joka yleensä kuvattiin siivekkääksi naiseksi. Tämä marmoriveistos valmistettiin n. 220-190 eaa.                                          Patsas on veistetty marmorista, joka oli hyvin yleistä hellenistisessä taiteessa. Veistos koostuu kuudesta marmorikimpaleesta, jotka kaikki on työstetty erikseen. Veistoksen pää, keho, ylävartalo, kaksi käsivartta ja kaksi siipeä oli työstetty, joka salli veistäjää säästäämän marmorikustannuksissa.
          Nike on sen ajan hellenistisille tyylille hyvin tyypillinen teos. Valkoisesta marmorista tehty hyvin yksityiskohtainen Jumalahahmoa kuvaava mytologinen veistos. Hahmo on pukeutunut hienoon kangasasuun, joka tuo esille kehon muodot. Tyypillistä hellenistisesä taiteessa oli myös monimutkaiset liikeaiheet ja tunnetilojen kuvaukset. Veistokset olivat suuria, kuten Nike, joka oli peräti 3,28m korkea.
          Veistos kuvaa antiikin Kreikan aikaa mainiosti, sillä silloin juuri taiteilijat tekivät tälläisiä upeita teoksia kunnianosoituksina jumalallisille hahmoilla, kuten tässä tapauksessa Nikelle. Hellenistisenä aikakautena kreikkalainen kulttuuri muuttui voimakkaan itäisen, erityisesti persialaisen vaikutuksen johdosta uskonnon, vallankäytön ja monien muidenkin asioiden suhteen. Tosin myös läntisiä vaikutteita sulautui kulttuuriin.
         Rooma piti hellenististä aikakautta esikuvanaan. Tätä kautta hellenistinen taide vaikutti myöhemmin myös muihin länsimaisiin taiteisiin renessanssin kautta.



1 kommentti:

  1. Monipuolinen ja helposti luettava teksti hyvine kappalejakoineen sivisti minua taas jälleen. Oikein hyvä, Sammy R.

    VastaaPoista