sunnuntai 17. tammikuuta 2016

GG

     Bayeux'n seinävaate 
Bayeux'n seinävaate kuuluu romaaniseen tyyliin.Romaaninen tyyli on 1000-luvulla Euroopassa alkanut taidesuuntaus, arkkitehtuuri korostuu suuresti siinä sillä se levisi  arkkitehtuurista esim. freskoihin, verhoiluihin ja käsikirjoituksiin. Rakennustaiteen nimi annettiin 1800-luvulla, se tarkoitti alunperin väärennettyä roomalaista ja nimen tarkoituksen varmaan arvaattekin. Tällä rakennustyylillä rakennettiin rakennuksia enimmäkseen kirkkoja vuoteen 1250 asti. Tämä tyylisuunta kukoisti Ranskassa ja Saksassa 1000-luvun alkupuolella. Mielestäni romaanisen ja roomalaisen tyylin yhtäläisyyksiä on havaittavissa kaikissa romaanisen ajan rakennuksissa, joissain enemmän ja joissain vähemmän. Tyylisuunnan arkkitehtuuriin kuuluvat muun muassa paksut seinät, pyöreänmuotoiset holvikaaret ja pienet ikkunat. Taiteella ei ole keskeisiä taitelijoita vastakohtana moniin muihin taiteenlajeihin. Romaaninen taide loi myös pohjan gotiikan synnylle mikä mielestäni on ylikoristeltu veersio romaanisesta tyylistä. 
Bayeux'n Seinävaate 

Yksityiskohta Bayeux’n seinävaatteesta. 
Bayeaux'n seinävaate on 50cm korkea ja 73 metriä leveä seinävaate joka kertoo vuosien 1064 ja 1066 välisistä tapahtumista Englannin ja Ranskan historiassa. 73 metriä on aika paljon maalaukselle, mutta tässä vaiheessa tulee miettineeksi, että miten kahden vuoden aikaiset tapahtumat saatiin mahdutettua 73 metriin :D? Työ on Vilhelm valloittajan velipuolen Bayeux'n (pieni kaupunki jossa on iso kirkko) piispa Odon käsialaa, vaikka siitäkin on kiistaa kuka sen takana on. Ainoa vastaus on ILLUMINATI! Vitsit sikseen :D. Googlen mukaan Vilhelm valloittaja oli Englannin ensimmäinen normannikuningas. Mikä on normanni? Käännytäänpä taas googlen puoleen. Eli Normannit olivat Ranskan seudulle asettunut väestö, jotka vaikuttivat keskiajalla merkittävästi muun muassa Britteinsaarilla ja Välimerellä. Seinävaatteella on paljon historiallista sisältöä, vaikka jos nyt tosissaan mietitään. Joku sälli, jolla ei ole mitään tekemistä elämänsä kanssa voisi ihan hyvinkin mennä ja piirtää ns. historiallisia tapahtumia ja me uskoisimme niitä XD. Seinävaate on reustaroitu bayex'ssa vuonna 1842. Seinävaatetta säilytetään nykyään Centre Guillaume le Conquérant -museossa bayeauxissa. 

1 kommentti:

  1. Alussa teksti on selkeää ja asiasta kerrotaan hyvin, mutta loppu on hyvin epäselvä ja esseeksi sopimaton.( Illuminaatit ja hymiöt pois) Käsitteitä avataan hyvin.

    VastaaPoista