maanantai 18. tammikuuta 2016

Pyhä Franciskus Ekstaasissa

                                                                 Pyhä Franciskus Ekstaasissa





Pyhä Franciskus Ekstaasissa -maalaus on italialaisen barokkiajan mestarin Michelangelo Merisi da Caravaggion vuonna 1595 maalama taideteos. Caravaggio oli aikansa (1571-1610) merkittävimpiä taiteilijoita. Hänen teoksensa olivat suuria ja dramaattisia, usein uskonnollisista aiheista ja pyhimyksistä. Caravaggio tuli tunnetuksi ajallaan kirkkotöistään ja tekemällä teoksia hoveille, ritarikunnille ja Roomalle.

Valitsin Caravaggion teoksen Pyhä Franciskus Ekstaasissa, koska se oli mielestäni teoksista vaikuttavin ja rauhallisin. Maalauksella on kiehtova historia, ja olen ennenkin tutustunut Caravaggion töihin, joka helpotti teoksen valitsemista.

Kuva on öljyväreillä kankaalle maalattu, jossa keskellä näkyy Pyhä Franciskus ja Taivaalta laskeutunut Serafi puiden alla, ruohikolla. Heidän takanaan, järven rannalla, oppilaat ovat melkein näkymättömiä pimeydessä.

Tarinan mukaan vuonna 1224 Pyhä Francsiskus ja ystävänsä veli Leo, sekä Franciskuksen oppilaat vetäytyivät luonnon eristykseen mietiskelemään Jumalaa. Yöllä Taivaalta ilmestyy kuusi-siipinen Sfinksi stigmatisaation jälkiä Kristuksen ristiinnaulitsemisesta kärsivälle Franciskukselle. Sfinksi syleili Franciskusta. Veli Leon mukaan Franciskuksen haavoista säteili verta ympäriinsä ja hän huusi nautinnosta ja tuskasta. Caravaggion teos on vähemmän dramaattinen kuin veli Leo kuvaili. Kuvassa Pyhä Franciskus lepää tajuttomana Sfinksin sylissä, aivan kuin olisi jossakin syvässä transsissa...

Taulussa näkyvät selvästi Barokille tyypilliset piirteet. Kuvassa Franciskus ja Serafi kylpevät valossa, mutta melkein kaikki muu onkin varjon peittämää – valon ja varjon leikki. Caravaggio tuo näin Pyhän Franciskuksen ja Serafin keskeiseksi kohdaksi. Chiaroscurolla, eli valon ja varjon asteittainen vaihteulu, oli osa Caravaggion mestarillista osaamista, joka näkyy kyseisessä teoksessa. Taulun värit ja anatomian tuntemus ovat myös keskeinen osa barokin taidetta. Lisäksi tunteet ja uskonnolliset aiheet ovat tyypillisä barokin aikakaudelle. Näen Serafin melkeinpä äidillisenä hahmona; hän syleilee Franciskusta suojelevasti, kuten äiti lastaan. Kuvasta välittyy rauhallinen tunnelma.

Caravaggio on loistava esimerkki barokin aikakauden tyylisuunnasta. Hänen teoksissaan on monia barokille tyypillisiä piirteitä. Erityisen hyvin barokin piirteet näkyvät valitsemassani teoksessa, Pyhä Franciskus Ekstaasissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti