sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Notre-Damen katedraali (Reims)



Notre-Damen katedraali on Ranskan Reimsissä sijaitseva katedraali. Notre-Dame nimisiä katedraaleja on useita Ranskassa ja niissä voi mennä sekaisin. Valitsemani teos sijaitsee koilis-Ranskassa. Kirkko esittää goottilaista tyylisuuntaa keskiajalla ja sitä on alettu rakentamaan vuonna 1211. Suuri kirkko saatiin valmiiksi vuonna 1275. Rakentamisessa meni niin kauan, että siihen tarvittiin neljä toisiaan seuraavaa arkkitehtia. Kun kirkko rakennettiin, olivat ajat rauhoittuneet hieman aikaisemmista, koska kirkosta ei tehty niin suojaisaa kuin romaanisessa tyylissä. Romaaninen tyylisuunta edelsi goottilaista tyylisuuntaa. Molemmat niistä oli keskiajalla eli sijoittuvat noin vuosille 500-1500.
          Kirkosta huomaa heti, että se edustaa goottilaista tyylisuuntaa, koska se on niin iso ja koristeltu. Ominaista on myös esimerkiksi isot ja näyttävät tornit, jotka löytyvät katedraalista. Jos katsoo tarkasti, huomaa, että kirkon ulkopuolella on hyvin paljon erilaisia yksityiskohtia kaikkialla. Kirkossa on huimat 2303 patsasta ja vain yhdessä euroopan kirkossa on enemmän patsaita. Myös isot ja koristeelliset ikkunat kuuluvat goottilaiseen tyyliin.
          Kirkko edustaa omaa aikaansa hyvin, koska se ei varsinaisesti ole enään paikka johon voi mennä suojaan jos joku hyökkää. Tosin voi kirkkoon silloinkin toki mennä, mutta se ei tarjoa yhtä paljon suojaa kuin esimerkiksi romaanisen tyylin kirkot. Tästä voimme päätellä, että silloin ei ollut niin suurta tarvetta sotia keskenään ja oli hieman rauhaisampaa keskiajalla. Goottilainen tyyli edustaa myös sitä, että silloin oltiin hyvin uskonnollisia ja kirkolla oli paljon varallisuutta. Katolinen kirkko oli kyseisessä paikassa kaikille pääuskonto ja se olikin hyvin varakas ja tämän huomaa siitä, että kirkolla ylipäätään on varaa rakentaa paljon erittäin hienoja, isoja ja koristeellisia katedraaleja.
          Katedraalilla oli kova kohtalo ensimmäisessä maailmansodassa kun sitä pommitettiin. Kirkon pohjoistornin ympärille oli jäänyt rakennustelineet ja ne syttyivät tuleen. Palo levisi äkkiä ja poltti suurimman osan koko kirkosta. Katedraalin katto oli tehty lyijylevyista ja nekin suli ja sula lyijy virstasi kaduilla, mutta asukkaat saivat osan talteen. Kun entisöintityöt aloitettiin, käytettiin asukkaiden keräämää lyijyä hyödyksi. Entisöinti saatiin aloitettua vuonna 1919, mutta sitä ei tehdä erityisen kiirellä, koska työt jatkuvat vieläkin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä työ hyvästä teoksesta on hyvin tehty. Estetiikkaa riittää. Ranskalaisena hyväksyn tämän. 9/10.

    VastaaPoista
  2. Katedraalin historiasta ja rakennuksesta on kerrottu hyvin.Sekä tyylisuunta on esitelty hyvin ja esimerkkejä on hyvin.

    VastaaPoista