maanantai 18. tammikuuta 2016

Epäreilu todellisuus

Volgan lautturit


Volgan lautturit on Ilja Repinin maalaama teos, jota hän työsti vuosina 1870-1873. Maalauksessa väsyneet miehet vetävät isoa venettä, jonka kyydissä on muita henkilöitä. Repinin teos edustaa selvästi realismin tyylisuuntaa, sillä maalauksessa on kuvattu työläisten raatamista ja ihmisten eriarvoisuutta todenmukaisesti yhtään hienostelematta.
Realismi tuli tyylisuuntana esille 1800-luvulla, sillä taiteilijat halusivat kuvata yhteiskunnan ja maailman ongelmia todenmukaisesti. Tällä tavalla he ottivat niihin myös kantaa. Volgan lautturit- maalauksessa realismin piirteet näkyvät selvästi eikä katsojalta jää varmastikaan huomaamatta, millaista tietoa maalauksella yritetään välittää. 
Teoksessa yksitoista väsynyttä miestä vetävät venettä, jossa kyydissä on todennäköisesti enemmän matkustajia kuin vetäjiä. Miehillä on päällä likaiset ja repeleiset vaatteet ja he näyttävät muutenkin ulkomuodoltaan epäsiisteiltä ja riutuneilta. Kaikki miehet ovat väsyneitä ja suurin osa ei edes näytä pysyvän pystyssä. Miehiä ei kohdella hyvin ja heidät on pakotettu vetämään venettä kuumassa säässä eikä heillä ole omia oikeuksia. Heidän arki näyttää tältä. Maalauksessa on kuvattu hyvin miesten todellisuus ja tämän ajan ongelma. Tähän aikaan ihmisiä alistettiin ja heiltä riistettiin oikeus omaan kunnolliseen elämään. Osa eli hyvin ylellisesti kuten ehkä laivassa olevat matkustajat, mutta he elävät tällä tavalla muiden ihmisten kustannuksella. Ihmisten eriarvoisuus oli tähän aikaan iso ongelma, jonka vuoksi taiteilijat halusivat tuoda sen ihmisille esille erilaisin taideteoksin. 
Yksi piirre, joka näkyy realismin taiteessa on synkät värit. Tässä maalauksessa värit ovat kuitenkin aika neutraaleja verrattuna moniin muihin realismin ajan teoksiin. Maalauksesta huomaa, että vetävät miehet ovat maalattu tummia värejä käyttäen, mutta muu ympäristö on kuvattu vaaleammilla väreillä. Yksi keskellä oleva mies on maalattu paljon vaaleammaksi kuin muut, jonka vuoksi hän erottuu joukosta. Hän saattaa olla uusi työläinen ja sen takia näyttää paremmalta kuin muut.
Rehellisesti kuvatussa maalauksessa näkyy ajan ongelma ja työläisten elämän hankaluus. Se pistää miettimään kuinka helppoa oma elämä on ja avaa silmät ongelmille, joita näkyy vielä tänäkin päivänä. Kaikista hienointa teoksessa ja tyylisuunnassa on se, että taiteilija on teoksensa avulla kertonut meille, millaista valitettavan monen ihmisen elämä on ollut tuohon aikaan.


Anab Mohamud


2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hieno teksti Anab! Olet mielestäni sisäistänyt hienosti realismin tyylisuuntana. Kirjoituksessasi näkyy paneutuminen aiheeseen, ja se kuinka olet selvästi ymmärtänyt, mitä teoksella on yritetty kertoa. Realismin piirteet löytyvät tekstistäsi ja analysointi on sujuvaa. Pidin tavastasi tulkita kuvaa ja mietittyäni itsekin, totesin olevani samaa mieltä kanssasi teoksen kertomuksesta. Oli kiva lukea teksti ja sen jälkeen kasoa kuvaa uudestaan, ja tunnistaa nämä tyylisuunnalle ominaiset piirteet, jotka liittyvät tästä kuvasta löytyvät. Tosi hyvä teksti! :)

    VastaaPoista