sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Atenan koulu



Rafaelin vuosina 1510-1511 maalaamassa teoksessa esiintyy antiikin filosofeja, joista keskeisimpinä Platon joka on teoksessa oviaukossa vasemmalla ja Aristoteles hänen vieressään oikealla puolella. Teoksessa on paljon huomion kiinnittäviä kohtia, joista yksi on naisten mukana oleminen. Tämä sinänsä ei ole ihmeellistä, koska Platon oli tiettävästi historian ensimmäinen feministi. Hän oli sitä mieltä, että poliittisia tehtäviä jaettaessa naiset olisi huomioitava samalla tavalla kuin miehet. Näytöstäisi kuitenkin siltä, että teoksessa pääasiassa miehet opettavat, keskustelevat ja lukevat, kun taas naiset enimmäkseen katselevat ja ovat miesten seuralaisina.

Teosta on pitkään pidetty yhtenä Rafaelin mestariteoksista ja renessanssin huippuvaiheen klassiseen sivistykseen suuntautuneen hengen ruumiillistumana. Joidenkin freskossa esiintyvien henkilöiden, kuten Platonin ja Aristoteleen, henkilöllisyys on selvä. Platon on kuvattu vanhana, viisaana, parrakkaana ja paljasjalkaisena miehenä. Aristoteles, joka astelee hieman hänen edellään, on kypsässä miehuusiässä, varakkaasti pukeutuneena, ja kuvassa olevat nuoret vaikuttavat katsovan hänen suuntaansa. Platonin ja Aristoteleen käsien asento vaikuttaa kuvastavan heidän ajatteluaan, mutta tutkijat ovat erimielisiä siitä, mihin heidän käsissään olevat teokset viittaavat. Seinissä on patsaita ja vasemmalla on patsas sen kädessä on keppi. keskellä oikealla on platon ja vasemmalla on Aristoteles. Molemmat on kuuluisa filosofit. Rakennuksen ikkunnat ovat kaarevia.                                                                                  
                                                                                                           kuvalähde : kuvahaku

                                                                                                        

  

3 kommenttia:

  1. Selkeä ja riittävä teksti. Mielestäni teoksesta kuitenkin puuttuu edelleen auringonjumalan Helioksen päästä tehty patsas koulun pienen aukion keskellä. Höyryjä vaan. 8/10

    VastaaPoista
  2. Teksti on hyvä ja siinä on analysoitu teosta yksityiskohtaisesti varsinkin henkilöhahmojen osalta. Pidin selkeästä esittelytyylistä. Jäin kaipaamaan linkityksiä sen ajan elämään, mitä teos kertoo tyylisuunnasta ja aikakaudesta? :)

    VastaaPoista
  3. Tekstisi oli selkeä ja olet selvästi perehtynyt teoksen analysoimiseen. Tekstistäsi puuttui kuitenkin tyylisuuntaan liittyvät seikat, joita haluttiin tehtävänannossa tuoda esille. Olisin halunnut tietää esimerkiksi millaisia tyylisuunnalle tyypillisiä piirteitä teoksessa esiintyy.

    VastaaPoista