perjantai 22. tammikuuta 2016

Eero Järnefelt ''raatajat rahanalaiset" 1893


Eeron taideteoksessa keskipisteenä on vaaleatukkainen maaseutulaistyttö tekemässä töitä , jonka ilme kuvastaa jotain kärsimystä. Hänellä on katsekontakti suoraan katsojaan. Yllään hänellä on huonokuntoiset vaatteet ja kuvan taustalla on muita töitä tekeviä henkilöitä. Ihmiset kuvassa näyttävät nälkiintyneiltä esimerkiksi heillä on laihat kädet. Ja ilma on tuhkainen ja tunkkainen maan polttamisen takia. Teosta ei ole yhtään kaunisteltu niinkuin romanttisissa taideteoksissa.

Sille ajalle tuo aihe oli ajankohtainen. Suomessa oltii kokemassa nälänhätää (katovuodet) ja kaskiviljely oli yleisin viljelystapa.  Ruokan saamiseen tehtiin kovia töitä , koska sitä oli vähän.

Kuvan maalaus paikka oli Lapinlahden Väisälänmäessä kaskimaassa. Teos maalattiin paikanpäällä ulkoilmassa.  Järnfelt oli ottanut kuvan pienestä tytöstä tekemässä kaskitöitä ja myöhemmin käyttänyt sitä maalauksessa. Tytön nimi oli Johanna Kokkonen , joka työskenteli piikana.  Alkuperäisessä kuvassa tytöllä oli vähemmän resuisemmat vaatteet ja Järnefelt lisäsi nokea tytön kasvoihin.  Hän halusi ilmaista teoksensa avulla , että kaskiminen oli rankkaa ja koko perhe osallistui siihen. Nykyään Järnefeltin taideteos sijaitsee Ateneumin museossa.


Piikatyttö Johanna Kokkonen

Eero Järnefeltin maalauksessa Kaski on realismi tyylinen teos. Realismi oli kuvataiteessa ja kirjallisuudessa 1800- luvun puolenvälissä alkanut taidesuuntaus  Se syntyi Ranskassa . Ominaisia piirteitä tälle kyseiselle tyylisuuntaukselle oli jokapäiväisten tilanteiden kuvaaminen ja yhteiskunnan ongelmien esiin tuominen. Tyypillinen piirre oli myös ympäristön tarkka kuvaus ja sen vastaaminen todellisuutta. 

Realismi oli vastakohta sen edelteneelle romantiikalle , jossa keskeisenä oli kauniit asiat. Usein päähahmoina oli jumalat, sankarit tai kauniit neidot  . Siinä asiat esitettiin ihanteellisesti. Kun taas realismin ihannekohteet olivat talonpojat ja työläät ,vaikka aikaisemmin hyljeksettiin tavallisten kansan olot taiteen aiheena. Realistit hylkäsivät tunteikkuuden ja klassiset muodot ja korvasivat ne realistisillä aiheilla. 

Realismin syntymiseen vaikutti yhteiskunnan epäkohdat. Ei paettu yhteiskunnan epäkohtia niiden sijasta niitä kuvattiin ja pyrittiin kertomaan asiat sellaisinaan kun ne olivat olleet. Teollistumisessa ja Kaupungistumisessa ei ollut pelkkä hyviä puolia. Rikkaat hyötyivät enemmän siitä ja köyhät köyhtyivät vain entistä enemmän. Maaseudusta Kaupungiin muuttaneet työväestö asuivat huonoissa oloissa . Naiset ja lapset tekivät pienipalkaista työtä, jotka oli raskaita. Realismi myös edesautti luonnontieteiden kehittymistä.

                                                                      tekijä: Ayan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti